Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Županija DOMAĆE JE DOMAĆE Podijeli

Ono što prodaju i proizvedu: 31 poljoprivredni proizvođač na karlovačkoj tržnici dobio certifikat

Želimo imati potvrdu da je to naša roba, proizvedena u Hrvatskoj, a ne iz uvoza

Drugu godinu za redom poljoprivrednim proizvođačima koji prodaju na karlovačkoj tržnici uručeni su certifikati. Uz 25 koji su ih dobili drugi put i šest je novih. Sveukupno njih 31 će certifikatom kupcima garantirati da je ono što kupuju domaće proizvodnje.

-Jamče da je stvarno ta proizvodnja na tim poljima i da se ako prodaju luk i krumpir oni stvarno proizvode na njihovim poljima, a ne na primjer zelje, pojasnila je predsjednica Udruge potrošača Korana i predsjednica povjerenstva za certificiranje Marina Novaković Matanić. Povjerenstvo se i samo uvjerilo da je to tako jer obišli su sve kandidate za ove, jednogodišnje certifikate.

Poljoprivrednici ih mogu koristiti i na drugim tržnicama, kaže direktor OTP tržnice u Karlovcu i predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

-Certifikat je prenosiv i oni mogu bilo gdje na tržnicama koje su članice Udruge hrvatskih tržnica prodavati i biti vjerodostojni s ovim certifikatom. Nadam se da će ljudi njih vizualno prepoznati, imaju svi kapu, pregaču i majicu te certifikat na svom prodajnom mjestu. Tako mi ljudima zapravo garantiramo da je ono što je taj čovjek donio autentično.

Na tržnici u Karlovcu svoje proizvode prodaju Jaskanci, Varaždinci…

Među onima kojima su danas dobili certifikate nisu samo proizvođači iz Karlovca i Karlovačke županije. Već 27 godina vrtno, balkonsko i prigodno cvijeće na karlovačkoj tržnici prodaje Vjekoslav Oštrić iz Jaske. Ovo mu je drugi certifikat kojeg je zatražio iako s plasmanom svojih proizvoda problema nema.

-Želim imati potvrdu da kupci vide da je to moja roba, proizvedena u Hrvatskoj, a ne iz uvoza. Kod nas se uvozi najnekvalitetnija roba, a mi ovdje nastojimo ulagati da dobijemo što veću kvalitetu pa su nam i ulazni troškovi veći. Ta uvozna roba, koja je nekvalitetnija i jeftinija nam stvara probleme u smislu rušenja cijene, pojasnio je Oštrić.

Jedno desetljeće na tržnici u Karlovcu svoje proizvode, zelje, kelj, brokulu, salatu, kukuruz i krumpir, prodaje i OPG Hrženjak iz Varaždina. Certifikat ove godine dobivaju po prvi put, a motiv je isti kao i drugima – pokazati da se radi o izvornim proizvodima.

-Sve je domaće, eko je roba, kvalitetna.

Očekuje se da će ove godine u Hrvatskoj certifikate imati 900 poljoprivrednih proizvođača.

Pročitajte i ovo

ŽIVIMO ZELENO

Klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana najljepši je urbani vrt u Karlovcu