Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac ENERGETSKA OBNOVA Podijeli

Područna škola Tušilović energetski učinkovitija, za obnovu još OŠ Turanj i OŠ Braća Seljan

Samo još dvije osnovne škole u Karlovcu čekaju energetsku obnovu

Područna škola Tušilović iz energetskog razreda E prešla je u razred C nakon što je završio projekt njene energetske obnove.

Iako je projekt, vrijedan ukupno 782.027 kuna, prihvatljivi troškovi su 714.840 kuna od čega je bespovratno 437.012 kuna iz EU fonda za regionalni razvoj, trebao trajati dvije godine, on je završio za nekoliko mjeseci. Od kolovoza do studenog zgrada je energetski obnovljena, a do sada je već vidljivo da daje rezultate.

– Smanjena je potrošnja energije, smanjena je emisija CO2 za 12,55% čime će se postići godišnja energetska ušteda od 36.592 kilovatsati godišnje, rekao je zadanašnjeg obilaska škole Robert Vodopić.

Na školi koju polazi 27 učenika i u kojoj radi troje učitelja i domar, ugrađena je toplinska izolacija vanjskih zidova te stropova prema tavanu, zamijenjena je postojeća drvena stolarija novom PVC, a umjesto peći na drva sada ima kotlovnicu centralnog grijanja na pelete.

– Javili smo se na natječaj zato što je grijanje bilo klasično na drva, bilo je dosta hladni, a ni estetika škole nije bila primjerena današnjim uvjetima obrazovanja. Uspjeli smo ovime poboljšati kvalitetu življenja i rada u Područnoj školi, ali i ljepše izgleda, naglasila je Snježana Žunac, ravnateljica OŠ Turanj kojoj PŠ Tušilović pripada.

Nakon energetske obnove ove škole u Karlovcu je preostalo tako isto obnoviti još samo dvije osnovne škole – OŠ Turanj i OŠ Braća Seljan.

– Djeca u gradu Karlovcu u svakoj školi moraju imati jednake uvjete za rad, a s ovim to postižemo. Nakon energetske obnove OŠ Turanj i OŠ Braća Seljan sve škole u Karlovcu bit će energetski obnovljene, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić.

Dodao je kako Karlovac ulazi u završnu fazu projekata energetske obnove. Sve što se moglo prijaviti na natječaje Grad je kandidirao. U ovom trenutku sedam projekata je na provedbi ili ocjenjivanju. Vrijednost te energetske obnove je 31 milijun kuna od čega je 16 milijuna bespovratno, a 15 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

– Očekujemo uštede, ali najveći dio projekata doprinijet će i izgledu gradskih četvrti i mjesnih odbora u kojima se te ustanove nalaze, naglasio je Mandić.

Za sad se čeka početak radova na Gradskoj knjižnici, javna nabava provedena je za zgradu gradske uprave u Banjavčićevoj, ali treba rebalansom osigurati još novca s obzirom da je javna nabava u tri navrata “probila” predviđeni iznos.

Dobiveno je i odobrenje za energetsku obnovu vrtića Dubovac, međutim ona će pričekati 2020. kada će taj vrtić ne samo energetski nego u cjelosti biti rekonstruiran.

Pročitajte i ovo

NEĆE MOĆI

Željko Sačić žestoko u Karlovcu: Nema revizije povijesti. Pupovcu i Plenkoviću, mi nismo budale